بهترین تولیدکنندگان قهوه در دنیا
به گزارش مجله شهبازی، این روزها که کافه های مختلفی در گوشه و کنار تمامی شهرهای جهان یافت می گردد، جای تعجبی هم ندارد که قهوه به یکی از کالاهای برتر و پرتقاضای جهان تبدیل گردد. در واقع، قهوه پس از آب و چای، سومین نوشیدنی پرمصرف جهان محسوب می گردد. قهوه پس از نفت، دومین کالا در سطح جهان است که بیشترین واردات و صادرات را به خود اختصاص داده است. مردم جهان سالانه نیم تریلیون فنجان قهوه می نوشند. علاوه بر اینکه از قهوه در مصارف نوشیدنی استفاده می گردد، از کافئین آن نیز در نوشیدنی هایی مانند نوشابه، داروسازی و لوازم آرایشی نیز استفاده می گردد. علی رغم طعم های متفاوت قهوه، تنها دو نوع قهوه اصلی داریم؛ عربیکا که 70 درصد از قهوه های موجود جهان از این نوع هستند و روباستا که بسیار مقرون به صرفه قیمت بوده و کشت آن نیز بسیار ساده است. در ادامه با 10 کشور برتر در زمینه فراوری قهوه آشنا خواهیم شد.
10. گواتمالا (سالانه 224.871 تن)
گواتمالا در سال 2015، پیروز به فراوری 204 هزار تن قهوه شد. این اندازه، نسبت به فراوری سال های گذشته تقریبا ثابت بود. فصولی از سال که دمای هوا در گواتمالا بین 16 تا 32 درجه باشد و نیز در زمین هایی از این کشور که ارتفاعش بین 500 تا 5000 متر بالاتر از سطح دریا است، اندازه کشت و زرع قهوه بسیار فراوان خواهد بود. گواتمالا زمانی برترین فراورینماینده قهوه در آمریکای مرکزی بود؛ اما در سال 2011 جای خود را به هندوراس داد. زمانی، رنگ دانه هایی مانند کشینل و نیل از جمله کالاهای صادراتی گواتمالا به شمار می رفتند اما در صده 1800 با به بازار آمدن رنگ های شیمیایی، این رنگ دانه ها محبوبیت خود را از دست دادند. به همین علت، گواتمالا کوشش کرد با کشت قهوه، کالای صادراتی جدیدی را جایگزین آن دو کند. در آن موقع، دولت نیز کوشش کرد با سیاست های سود تجارت و مالیات، از این صنعت نوپا حمایت کند. در دهه 1960، دولت گواتمالا به وسیله شرکت ملی قهوه این کشور، پیروز به عرضه دنیای قهوه شد. این شرکت که Anacafé نام دارد، تا به امروز وظیفه مدیریت و صادرات قهوه گواتمالا را بر عهده داشته است.
9. مکزیک (سالانه 257.940 تن)
مکزیک در سال 2015، بیش از 234 هزار تن قهوه فراوری کرد. این کشور عمدتا قهوه درجه یک عربیکا فراوری می نماید. قهوه مکزیک در نواحی ساحلی این کشور و در مرز گواتمالا رشد می نماید. می توان گفت، آمریکا بیشترین قهوه خود را از مکزیک وارد می نماید.
با فسخ قرارداد بین المللی قهوه در دهه 1990، مکزیک در زمینه فراوری قهوه با بحران روبرو شد. طی این دوره، قیمت و وارادت و صادرات قهوه به وسیله دولت ها کنترل نمی شد؛ این موضوع موجب شد که مکزیک از گرودنه رقابت ها خارج گردد. کاهش قیمت و نیز فراوری قهوه در مکزیک، به از دست رفتن بخش عمده ای از عایدی و بروز مسائل اجتماعی در این کشور منجر شد. این روند از دهه 1990 تا دهه اول 2000 ادامه یافت اما تقاضای بالا و ثابت آمریکا موجب بهبود بازار قهوه مکزیک شد. مکزیک که بیشترین اندازه صادرات قهوه اش تا سال 2005، برابر با 1.7 میلیون کیسه بود، صادراتش در سال 2014، به 4 میلیون کیسه رسید.
8. اوگاندا (سالانه 314.489 تن)
هنگامی که صحبت از قهوه می گردد، ممکن است نام اوگاندا به ذهنتان خطور نکند، اما این کشور با فراوری 285.300 هزار تن قهوه در سال 2015، برترین صادرنماینده قهوه در آفریقای مرکزی بود. اوگاندا با عبور از مکزیک، در رده هشتم برترین فراورینمایندگان قهوه دنیا قرار گرفته است. این کشور هم قهوه روباستا و هم قهوه عربیکا فراوری می نماید.
از آنجایی که بسیاری از مردم اوگاندا در صنایع مربوط به کشت قهوه مشغول به کار هستند، فراوری قهوه از جمله ستون های اصلی اقتصاد این کشور است. فراوری قهوه در اوگاندا در ابتدا پیروزیت زیادی کسب نکرد، چراکه دولت کنترل ضعیفی روی این کالا داشت. اما با خصوصی شدن صنعت قهوه در سال 1991 در اوگاندا، این بخش مجددا احیا شده و افزایشی 5100 درصدی به خود دید. البته دولت اوگاندا هنوز هم نظارت هایی بر صنعت قهوه این کشور دارد.
7. هندوراس (سالانه 380.296 تن)
هندوراس در سال 2015 توانست 345 هزار تن قهوه فراوری کند که تقریبا با اندازه فراوریش در سال 2011 برابر بود. هندوراس از سال 2011 تا به امروز، فراورینماینده برتر قهوه در آمریکای مرکزی بوده است. با این حال، هندوراس از مسائلی مانند نداشتن برندی معتبر رنج می برد؛ در واقع بیشتر مردم، قهوه کلمبیا و اتیوپی را می شناسند، چراکه قهوه هندوراس به صورت ترکیبی فروخته شده و کسی از نام فراورینماینده اصلی آن خبر ندارد. اما قهوه از جمله کالاهای مالی و مهم این کشور به شمار می رود. صنعت فراوری قهوه هندوراس موجب اشتغال زایی افراد بسیاری در این کشور می گردد. این صنعت بعلاوه طی بحران های سیاسی و کودتای سال 2009، موجب ثابت ماندن شرایط مالی هندوراس شد.
6. هند (سالانه 385.786 تن)
هند در سال 2015 پیروز به فراوری 349 هزار تن قهوه شد. تمامی نقاط هند برای کشت قهوه مناسب نیستند. بنابراین، فراوری قهوه معمولا در دامنه کوه های استان های جنوبی هند انجام می گردد. قهوه هند معمولا در فصل های باران های موسمی رشد می نمایند و اغلب در کنار محصولاتی مانند هل و دارچین کاشته می شوند؛ به همین علت قهوه هند طعم و بوی ادویه دارد. در سال 2004، قهوه تاتا که از جمله برندهای معتبر قهوه در هند است، سه جایزه از مسابقات گرند کاس ده کافه دریافت کرد. با این حال، جمعیت 1.25 میلیارد نفری هند، نوشیدن چای را به قهوه ترجیح می دهند. به همین علت، 80 درصد از قهوه فراوری شده هند، به اروپا و روسیه صادر می گردد.
5. اتیوپی (سالانه 423.287 تن)
اتیوپی یکی از بزرگترین فراورینمایندگان قهوه در دنیا است. این کشور در سال 2015، توانست 384 هزار تن قهوه فراوری کند. اتیوپی برترین مکان برای رشد قهوه عربیکا است. قهوه تقریبا 28 درصد از کالاهای صادراتی اتیوپی را تشکیل می دهد. طبق برآوردهای اجرا شده، حدودا 15 میلیون نفر از مردم این کشور در صنایع فراوری قهوه مشغول به کار هستند.
فرهنگ قهوه خوری اتیوپی بسیار غنی است. بیش از 1100 سال است که قهوه در اتیوپی کشت می گردد اما در قدیم، حیوانات اهلی کشاورزان و چوپانان، گیاهان قهوه را می خوردند. از زمانی که کشاورزی در اتیوپی باب شد، کشاورزان نیز آغاز به کشت قهوه کردند. انواع مختلفی از قهوه عربیکا در این کشور فراوری شد که هر یک نام مختص خود را داشتند. هارار، لیمو، سیدامو و یرگاشف از جمله برندهای معروف قهوه عربیکا در اتیوپی هستند که حقوق مالکیت آن ها نیز به وسیله دولت این کشور در اختیار گرفته شده اند.
4. اندونزی (سالانه 814.629 تن)
اگرچه ممکن است قهوه اندونزی در سطوح بین المللی معروف نباشد اما این کشور در سال 2015، پیروز به فراوری 660 هزار تن قهوه شد. اندونزی، کمیت را بر کیفیت ترجیح داده است. بعلاوه شرایط آب وهوایی این کشور، بیشتر برای کشت قهوه روباستا مناسب است. اما از آنجایی که اندونزی به خط استوا نزدیک است و منطقه ها کوهستانی زیادی دارد، شرایط برای کشت قهوه در این کشور نیز ایدئال است.
قهوه برای اولین بار به وسیله هلندی ها و در زمان استعمار اندونزی وارد این کشور شد. همان طور که پیش تر اشاره کردیم، شرایط آب وهوایی برای کشت قهوه در اندونزی بسیار مناسب است، به همین علت فراوری قهوه در این کشور پس از سرانجام استعمار نیز ادامه یافت. در حال حاضر، یک میلیون هکتار زمین در اندونزی برای کشت قهوه اختصاص داده شده است و 90 درصد از این زمین های زراعی، به وسیله فراورینمایندگان کوچک اداره می گردد.
یکی از برندهای باکیفیت و معروف قهوه در اندونزی، کوپی لوواک نام دارد که با روش های منحصربه فرد و پر هزینه ای فراوری می گردد. موجود خاصی در جنگل های جنوب شرق آسیا زندگی می نماید که از تیره گربه سانان است؛ این جانور دانه های خام قهوه را می خورد، اما نمی تواند دانه های سفت آن را هضم کند. ازاین رو، دانه های قهوه از مدفوع این جانور جمع آوری و سپس کاملا تمیز و تصفیه شده و به صورت دانه های کوپی لوواک فروخته می شوند. به نظر عجیب است اما سالانه، تنها 500 کیلوگرم قهوه مدفوع گربه فراوری می گردد. قیمت یک فنجان از این قهوه تقریبا 80 دلار است.
3. کلمبیا (سالانه 892.871 تن)
قهوه کلمبیا در سراسر دنیا معروف است. شاید بخشی از این معروفیت مربوط به ایجاد نام و برند خوآن والدز باشد. البته شرایط آب وهوایی بد، اخیرا موجب کاهش فراوری کلمبیا شده است. از سال 1980 تا 2010، دمای هوا و اندازه بارش در کلمبیا افزایش یافته است؛ دو عاملی که رشد قهوه را به خطر می اندازد. کلمبیا پس از برزیل، دومین فراورینماینده برتر قهوه بود اما با توسعه بسیار خوب صنعت قهوه در ویتنام، این کشور اکنون در رتبه سوم قرار گرفته است. حتی با وجود شرایط آب وهوایی نسبتا نامناسب، کلمبیا پیروز به فراوری 810 هزار تن قهوه در سال 2015 شد. این کشور نقش بسیار مهمی در فراوری قهوه دنیا ایفا می نماید.
2. ویتنام (سالانه 1.818.811 تن)
بسیاری از مردم با قهوه ویتنام آشنا هستند. ویتنام دومین فراوری نماینده بزرگ قهوه در دنیا است که در سال 2015، توانست 1.650.000 تن قهوه فراوری کند. خود ویتنامی ها قهوه را با شیر می نوشند. اگرچه فراوری قهوه این کشور طی جنگ ویتنام متوقف شد اما روند فراوری، پس از جنگ از سر گرفته شد. فراوری قهوه در ویتنام، پس از برنج از جمله مهم ترین کالاهای صادراتی و مالی کشور محسوب می گردد. ویتنام در سال 1975 تنها 6000 تن قهوه فراوری کرد اما این اندازه در سال 2015، تقریبا به دو میلیون تن رسیده است.
1. برزیل (سالانه 2.859.502 تن)
برزیل علاوه بر اینکه بزرگترین فراورینماینده قهوه در دنیا است، بزرگترین صادرنماینده این کالای ارزشمند نیز هست. برزیل در سال 2014، پیروز به فراوری 2.594.000 تن قهوه شد. این پیروزیت چیز جدیدی برای بزریل محسوب نمی گردد، چراکه این کشور بیش از 150 سال است که بزرگترین فراورینماینده قهوه در دنیا است.
برزیل 27000 کیلومتر مربع زمین زراعی برای کشت قهوه اختصاص داده که بیشتر آن ها در استان های میناس گرایس، سائو پائولو و پارانا قرار دارند. این سه استان جنوبی، از شرایط آب وهوایی مناسب و ایده آلی برای کشت قهوه برخوردار هستند. برزیل بعلاوه، قهوه های خود را از قهوه های دیگر کشورها متفاوت می داند؛ زیرا قهوه برزیل به جای شست و شو دادن، با فرآیند خشک کردن تهیه می شوند. طی این عملیات، دانه های قهوه به جای شسته شدن، در مقابل آفتاب قرار می گیرند تا خشک شوند.
منبع: کجارو / worldatlas.com