اسلوتوریسم یا گردشگری کم شتاب چیست؟
به گزارش مجله شهبازی، گردشگری کم شتاب نوعی گردشگری و سفر است که با تمرکز بر جزئیات و توجه به تاثیر روان شناختی سفر بر شرایط جسمی و روحی فرد راسخ است.
در عصر تکنولوژی و زندگی ماشینی همه ما در پی فرصتی برای لمس آرامش و زندگی روی دور کند هستیم تا بتوانیم لذت زندگی در لحظه را بدون هیچ گونه دغدغه ای در زندگی تجربه کنیم.
تصور کنید سفر شما به یک مکان کمتر شناخته شده مثل دهکده یا جزیره ای ناشناخته با ابرهای پنبه ای، هوای مطبوع و چشم اندازی خیره نماینده است که صبح ها با صدای طبیعت بیدار می شوید و به بازار محلی سر می زنید و نان تازه و پنیر محلی تهیه می کنید، صبحانه ای ارگانیک را در کمال آرامش تهیه می کنید و از ثانیه به ثانیه سفرتان بدون هیچ عجله ای برای بازدید از جاذبه یا خوردن سریع غذا در رستوران لذت می برید.
در مدت زمان اقامت تان با محلی ها هم صحبت می شوید و با فرهنگ و آداب و رسوم آن ها آشنا می شوید و به گشت وگذار در مکان تازه برای کشف زیبایی های آن می پردازید.
ممکن است در مزرعه کشاورزی همراه با کشاورزان بومی مشغول به کار شوید و فرصت کسب عایدی در سفر را داشته باشید.
شاید یک شب مهمان بومی های منطقه شوید و لذت چشیدن طعم غذای محلی را ببرید و شب ساعاتی را در آرامش و سکوت طبیعت با خودتان خلوت کنید.
مهم نیست چند روز برای سفر فرصت دارید، حتی در مرخصی های کوتاه چندروزه نیز می توان این سبک از سفر را تجربه کرد.
این نگرش با عنوان گردشگری آهسته یا اسلوتوریسم شناخته می گردد که در ادامه به معرفی آن می پردازیم.
چرا گردشگری آهسته؟
دیدار با افراد تازه، امتحان کردن غذاهای تازه و گشت وگذار در مکان های تازه، اتفاق جالبی است که در گردشگری کم شتاب رخ می دهد.
تماشا یک مقصد تازه و کمتر شناخته شده از لذت های زندگی است که ضربان قلب را تندتر می نماید و این همان چیزی است که ما برای آن زندگی می کنیم.
برعکس تصوری که وجود دارد سفر کردن روی دور تند و با سرعت برای تماشا مکان های تازه و سریع غذا خوردن و رفتن به مکانی تازه نیست.
سفر دقیقا بوییدن گل، لمس آب دریا یا رودخانه لابه لای انگشتانمان، استراحت کردن زیر سایبان در ساحل و گوش دادن به صدای طبیعت است.
ماهیت سفر برای راحتی خیال و آرامش است، اما بیشتر مردم آن را به اشتباه انجام می دهند و معمولا بعد از سفر باید زمانی را برای برطرف خستگی سفر صرف نمایند.
گردشگری کم شتاب چیست؟
مفهوم گردشگری آهسته از صنعت غذایی الهام گرفته است.
جنبش غذای آهسته در اواخر دهه 1980 در ایتالیا ایجاد شد (دیکنسون، 2002) و در طی دهه ها محبوبیت بیشتری پیدا نموده است. هدف از غذای آهسته جلوگیری از بین رفتن فرهنگ ها و سنت های غذایی محلی، خنثی کردن رشد سریع زندگی و افزایش علاقه عمومی به غذایی که می خوریم، اینکه غذا از کجا می آید و چگونگی تاثیر انتخاب های غذایی ما بر دنیا اطراف ما است.
پس از جنبش غذای آهسته، جنبش هایی مثل زندگی آهسته و گردشگری آهسته شکل گرفتند که نگرش همه یکسان هستند.
تمرکز کلی جنبش های آهسته روی تجربه محور بودن، کیفیت و زندگی بهتر است.
گردشگری کم شتاب به معنای تجربه کردن زندگی در مکان تازه با سرعت کم و کسب تجربه ای عمیق، اصیل و فرهنگی در یک مکان تازه است.
گردشگری آهسته باعث می گردد شما عمیقا با مکانی که به آن سفر می کنید ارتباط برقرار کنید و غرق در ریتم شوید. بنابراین هنگام برگشت با همان فراغ بالی که از سفر انتظار دارید به خانه برمی شد، رها از هر دغدغه و مسئله ای در زندگی برای آغاز دوباره چالش ها.
دیکینسون و لومسدون (2010) گردشگری آهسته را چنین تعریف می نمایند:
گردشگری آهسته به شرایطی گفته می گردد که گردشگران به مقصدهای ناشناخته تر سفر می نمایند و سفر به یک مقصد را به عنوان یک تجربه می بینند و پس از رسیدن به مقصد، از حمل و نقل عمومی استفاده می نمایند، غذای محلی می خورند و با فرهنگ و آداب و رسوم منطقه آشنا می شوند.
دیکینسون و همکارانش، اسلوتوریسم را با توجه به سه رکن اصلی تعریف کردند که شامل موارد زیر می گردد:
- انجام کارها با سرعت مناسب
- تغییر نگرش نسبت به سرعت
- توجه به کیفیت به جای کمیت
گردشگری آهسته شامل زمان بیشتر گذراندن در مقصد تازه، شناختن منطقه و رفتارهای فرهنگی جامعه است.
گردشگری آهسته به منظور دستیابی به درک عمیق تر از محیط پیرامون، جامعه و فرهنگ اصیل است.
مقصدهای گردشگری آهسته چه جاهایی است و چه تجربه هایی را در دل خود دارد؟
گردشگری آهسته در هر مقصدی می تواند اتفاق بیفتد و تجربه های مختلفی را می توان در آن ها داشت، ولی برخی از لوکیشن ها بیشتر مورد توجه گردشگری آهسته قرار می گیرد.
در اینجا چند نمونه از تجربه ها و مقاصد محبوب در گردشگری آهسته در ایران را معرفی می کنیم:
تجربه سافاری و شتر سواری در تورهای کویر در مقاصدی مثل کویر مرنجاب، کویر ابوزید آباد، کویر ورزنه، کویر مصر، کویر کاراکال، کویر خارا و کویر ریگ جن
تجربه غواصی، صیادی و فری دایو در تورهای کویر و جزایری مثل قشم، هرمز، لاوان و مارو
تجربه کمپینگ و شب مانی در تورهای طبیعت گردی و کویرگردی
تجربه غذاهای محلی در تورهای شکم گردی و نومد در مقاصدی مثل جنوب و شمال ایران
منبع: کجارو